Яке просочення краще використовувати і яким методом його наносити на дерево? Чим глибше захисний засіб проникає в деревне волокно, тим довше термін експлуатації виробу. Проте по різному виробляють побутове, будівельне і промислове просочення деревини. Залежно від мети і умов експлуатації дерев'яних будов, конструкцій, меблів і іншої продукції фабричного і ручного виготовлення - використовують різні методи і засоби для продовження життя деревини. Розглянемо необхідність і рівень бажаного захисту в цій статті.

Використання бетону, цегли, екструдованих і композитних матеріалів в будівництві, в деяких галузях замінило дерево, але не вплинуло на зниження попиту в цілому у споживача. Попит на дерев'яну продукцію продовжує зростати, розвивається виробництво і зростають споживані об'єми, які вимірюються десятками, а то і сотнями тисяч кубометрів.

Доцільність профілактичного просочення деревини

Не дивлячись на різноманітність деревної рослинності в нашій країні і європейській частині материка – лише небагато порід технічно придатні для побутового, будівельного і промислового використання у великих об'ємах. В результаті широкого вживання сосни,  смереки, граба, дуба, буку, берези, ясена, деякі види особливо дуб, сосна і ялина часто опиняються в дефіциті.

Додайте в споживаний об'єм ще і роботи по заміні дерев'яних конструкцій і споруд, зіпсованих біопошкодженням у відкритих погодних умовах, або в результаті порушення умов експлуатації при високій вологості і температурі, і стає очевидним, що дешевше виробляти профілактичне просочення і оновлення регулярно, ніж виробляти заміну пошкоджених ділянок конструкцій або будов, що погнили.

За даними опублікованим «Лісовою промисловістю» в умовах 15%-ній вологості гнила деревина втрачає об'ємну вагу в 2—3 рази, а твердість гнилої деревини зменшується від 15-ти до 30-ти разів.

По знімку хвойної деревини, отриманому під мікроскопом можна візуально визначити систему капілярних ходів ранньої і пізньої деревини річного шару, облямовані пори і т.д.  Тут видно в якому напрямі відбувався рух живильних соків, а отже і будь-якої іншої рідини.

Проте під час просочення, розчин поступає поперечно через облямовані пори. Ці мікропори можуть бути відкритими і закритими, наприклад тиллами і мікроїнфільтратамі. Під час зараження складної судинної системи грибним або плісневим міцелієм, тонкі грибні нитки здатні заповнити, закупорити і зруйнувати капілярну систему тканин судин і трахеїдів. У таких умовах проникнення антисептиків сильно затруднене, а то і зовсім неможливе.

Методи просочення деревини і збільшення глибини вбирання

Замітка: Деякі методи і захисні засоби, вживані в промислових цілях і умовах включаючи просочуючі захисні склади - не годяться для обробки житлових приміщень із-за сильної токсичності, втрати корисних властивостей і відсутності естетики зовнішнього вигляду і ін.

Глибина просочення дерева зазвичай залежить не лише від його породи, але і від щільності і анатомічної будови структури волокон, навіть в різних шарах і різних ділянках стовбура від кореня до вершини - просочення засобів біозахисту буде різною.

Наприклад, просочувальна рідина досить легко проникає в заболонь сосни, але в ядрову частину проникає лише на 1—3 мм. Так само залежно від методу і вигляду обробки, ви отримаєте різну глибину попадання речовини всередину клітинної структури дерева.

В.Р.Е. (велика радянська енциклопедія) повідомляє про три основні види просочення деревини: дифузійну, капілярну і гідростатичну (під тиском)

  1. Дифузійне (лат. поширення, розтікання) просочення дерева

    - дозволяє створити рівномірний шар захисту на поверхні через поширення і розтікання рідкої текучої речовини. Дифузія можлива лише у випадку з вологою свіжоспиляною або сирою деревиною і відповідно виконуэться лише просоченнями на водній основі. Оскільки повинне відбуватися змішування вологи в деревині і рідкого антисептичного розчину, а так само проникнення речовини, що лікує, в природну вологу тканин деревного волокна через капілярний ефект.

  2. Капілярне просочення деревини
    капиллярное давление

    - виконується, використовуючи капілярний тиск усередині мікропор і судинної системи клітин дерев'яної тканини. Наприклад, саме капілярний ефект змушуэ вологу підніматися по заболоні від комльовой частини аж до крони дерева навіть в зрубаного ствола. Не останню роль грає і температурний режим, за певних умов підсилює капілярне просочення деревини. Ще один приклад капілярного тиску - це просочення торців сухого бруса або стінної колоди при будівництві дерев'яного будинку, що б закрити зрізи торців захисним грунтом, який припинить змочування подовжніх волокон і перекриє доступ атмосферній волозі в глибину клітинної тканини дерева.

  3. Гідростатичне просочення

    – це основний індустріальний спосіб обробки деревини, дозволяє переміщати по капілярах антисептичні речовини в рідкому, газоподібному і розплавленому стані під штучно створеним тиском. Температура обробки не повинна перевищувати при цьому 200—230°С, а тиск не більш до 1,4 Мн/м2 (14 кгс/см2). Гідростатичне просочення виробляють в автоклаві – спеціальному апараті, що дозволяє піднімати температуру і тиск атмосферний, що перевищує. Це прискорює реакцію і збільшує всмоктуючий ефект.

Промислове просочення деревини

станок для наколов на поверхности древесиныКоли вже мова зайшла про промислові методи обробки, то варто згадати ще одну технологію, яку успішно застосовували ще в 70-х ХХ століття.  

Це «глибоке просочення деревини шляхом вживання наколовши» описана у виданні Баракс А. М., Никіфоров Ю. Н., вид-ва «Лісова промисловість».

Суть методу полягає в проколюванні деревного масиву на барабаном верстаті з тонкими (3 мм) лезами на глибину більш 35-40 мм через певні проміжки (сітка з вічком 15-20 мм), щоб доставити антисептик в глибину, яка іншим методам просочення недоступна.

Наприклад, гідростатичне автоклавне просочення під тиском проникає поперечно лише не більш ныж на 20 мм в радіальному напрямі і лише в пористу заболонь. У тангентальном напрямі волокон глибина зменшується до 10-12 мм максимум, тобто майже в два рази. Якщо ж заболонний шар повністю зрізаний до ядерної частини, то глибина просочення ядерної частини не перевищить 2-3 мм радіально і 1-2 мм тангентально. І лише уздовж волокон під тиском від торця автоклавно-капілярним методом вдалося досягти 250-300 мм в глибину стовбура.

Просочення деревини методом наколювань (до 30-35 мм глиб.) давало можливість зберігати залізничні шпали, дерев'яні стовпи зв'язку і дерев'яні несучі конструкції, в законсервованому стані десятки років. Маючи на увазі, що у той час використання дерева в цих галузях було масовим – цей метод обробки дозволив заощадити сотні кубометрів дерева і гектари дорогоцінного лісу.

Просочення дерева в побутових умовах і при будівництві житлових будинків

Проте, те що добре для промислових потреб не підходить в умовах будівництва житлових будинків і для побутових умов. Державні норми будівництва (ДБН/СНІП) чітко розділяють ці сфери і обмежують вживання як хімічних засобів так і методів захисту такого коштовного біоматеріалу, як дерево.

Небезпека вживання старих технологій

Креозот: Наприклад використання масла креозоту, запах якого часто відчувають в метрополітені жителі великих міст і селищ поблизу залізниць, категорично не рекомендують використовувати при будівництві дерев'яних будинків – воно токсичне. І хоча деревина - оброблена їм виглядає не пошкодженою, а засіб дешевим - краще здолати чималу спокусу і відмовитися від його використання в житловому будівництві, щоб уникнути появи симптомів порушення роботи дихальних органів.

Старі формули сикатівов в лакофарбній продукції: Так само в антисептиках і фарбах вироблюваних не так давно використовували формули на основі з'єднань свинцю. Особливо часто його використовували в сикативах прискорюючих висихання фарби і лаків і олій. Шкода випарів цих компонентів відбувається при вдиханні не лише під час роботи з фарбами або при їх висиханні, але і протягом всього часу терміну служби захисного покриття.

Антіпірени: У виробництві вогнебіозахистного просочення для пожаростойкості дерев'яних матеріалів і конструкцій до цього дня використовують склади, що містять фенол. Наприклад, раніше це були поліхлорфеноли і сурма, тепер це композиції фенолоспіртов, карбамідо-фуранові смоли (КФуС), фенолоформальдегидні смоли (ФФС) і карбамідо-меланіно-формальдегидні смоли (КМФС) які мають високу токсичність.

Тому в епоху відродження екологічно чистого житла і об'ємів будівництва будинків з дерева, що збільшуються, проблема консервації і захисту деревини стають вельми відчутними зважаючи на економічну і екологічну сторону питання.

Оптимальне рішення для побутового просочення дерев'яних будов, конструкцій і виробів

Підсумки міркування: Все вище викладене є передумовою для виникнення на ринку нового продукту, який з одного боку не вимагав би складних промислових умов обробки а з іншою був би одночасно ефективним і безпечним для використання в побуті і житловому будівництві. Саме такий продуктом на нашу думку є просочення від НПП Біоник-Хаус.

Компанія Біоник-Хаус веде успішні розробки новітніх просочувальних складів з врахуванням найсвіжіших і строгіших вимог стандартів DIN EN 71-3, «Блакитний ангел» ДСТУ/iso і E.l.f. Наші біозахисні просочення розроблені з нуля і не включають компонентів застарілих технологій і небезпечних шкідливих речовин.

Водні просочення групи impregnate і органорозчинні organic protect чудово працюють не лише при перевезенні і зберіганні пиломатеріалів, але в першу чергу їх ефективність перевірена під час використання в умовах житлового будівництва і в побуті. Причому для створення захисного шару зовсім не обов'язково застосовувати автоклавні вимочування під температурою і тиском.

Досить обробки рясним змочуванням і втиранням дифузійним способом (у випадку з водним impregnate) і природного капілярного ефекту поширення органорастворімих речовин по сухій деревині ( в разі обробки групою organic protect). У обох випадках глибина захисного шару хоч і не перевищує 2-2,5 мм, але сповна достатня для створення надійного шару грунтовки перед декоративним фарбуванням, як тонованим лесуючим антисептиком, так і фінішною фарбою.

Проте вживання просочень від НПП Біоник-Хаус включає, але не обмежується вживанням в побутовій сфері. Обробка сирого пиловника і вимочування в просочувальних ваннах пиломатеріалів перед складуванням, сушкою і транспортуванням, показали чудові результати не лише в лабораторних, але і у виробничих умовах, проте будучи настільки ефективними наші антисептики і біозахист абсолютно нешкідливі для людини. По цьому ми з гордістю можемо повідомити про універсальність вживання наших просочувальних продуктів.

Не вірите? Спробуйте і ви самі в цьому переконаєтеся.