Деревоїдні жуки

 

У науці, комах, які харчуються деревиною, а також жуків-деревоїдів, личинки яких розвиваються вживаючи дерево, та гусінь що харчуюється грибами-паразитами на дереві - називають ксилофагами.

Ксилофаги - це досить різноманітне сімейство видів і підвидів, яких сильно спрощено можна розділити на три групи за харчовою «перевагою».

  • Комахи що вживають живу деревину

  • Комахи, що вживають суху деревину без гнилі

  • Комахи, що живляться гнилою розщепленою або ураженою грибком деревиною

Комахи, що вживають живу деревину

Як приклад можна навести Lyctus та Xystocera.

LyctusXystocera

Харчуються вони легко засвоюваними вуглеводами, крохмалем і частково переварюють деякі види полісахаридів (щось середнє між крохмалем і геміцелюлозою). Личинки й гусінь цих комах гине варто лише обробити поверхню окропом змивши шар крохмалю, та лише добавте трохи цукру як їх активність швидко відновлюється. От же боротьба з таким видом паразита ведеться на живих деревах тож в даній статті розглядатися не буде.

Комахи, що вживають суху деревину без гнилі

Найбільш численна і небезпечна, для будівельної та декоративної деревини, група комах! Серед них виділяють два види

  • Комахи, що вживають суху деревину без симбіонтів.

    Hylotrupes bajulus
    (жук вусач)
    Anobium
    (жук точильник, шашіль)

     

    Stromatium fulvumXestobium rufovillosumMacrotoma palmate
    (Cerambycidae)

     

  • Комахи, що вживають суху деревину за участю симбіонтів.

    Rhagium
    (різновид
    жука вусача)
    Терміти всіх видів

    Також

    Ergates faberCossus

    та подібні до них

Симбіонти – це живі організми які допомагають комасі-носію перетравлювати їжу. До того ж такими організмами можуть бути як бактерії так і грибки. Деякі види личинок використовують спори грибка як дріжджі щоб наситити деревину азотом і зробити її м'якше, інші, наприклад терміти, гинуть від голоду якщо якимось чином позбавити їх бактерій або уповільнити їх активність наприклад знизивши температуру повітря. Ця група комах здатна вижити й без глюкози та крохмалю а такий фермент як «целлюлаза» допомагає їм переварити клітковину й не вдавитися лігніном який не переварює жоден вид комах. Але справедливості заради варто помітити що на очищеній целюлозі без залишку крохмалю, глюкози, пентозанів та гексозанів личинки не виживають.

Так само в листяних і хвойних породах ви знайдете різні види паразитів тому що у перших переважають пентозани у других гексозани. Відповідно середовище й поживні речовини різні.

Комахи, що живляться гнилою, розщепленою або ураженою грибком деревиною

У цій групі комахи такі як:

Osmoderma eremitaOryctes nasicornis

які мають у себе в «арсеналі» не один а цілу безліч симбіонтів, і живуть вони за рахунок розщеплення клітковини, до того ж іноді до цього виду відносять і «помилкових ксилофагів» які їдять не саму деревину а харчуються грибами вражаючими її.


Також багатьох цікавлять засоби: