Технологія підбору пігменту для ЛФМ називається коліруванням фарби. Для цього використовують спеціальні пігментні пасти й різні системи колірування.


обладнання для колірування фарб і лесуючих антисептиківКолірувальна система - це комплекс:

  • базової речовини, що має захисні властивості й є основою фарби
  • пігментних паст або колорантів, при змішуванні яких отримують потрібні відтінки
  • каталогу палітри кольору й відтінків
  • комплекту колірувального обладнання та програмного забезпечення
  • та книги рецептур

Недоліки універсальних пігментів та колірувальних систем

Здебільшого для масового споживача застосовують універсальні пігменти й універсальні колірувальні системи з готовим набором стандартних відтінків. Але при виборі певного відтінку тону або насиченості кольору універсальний барвник дає сильну похибку. Щоб її уникнути виробник часто розробляє палітру кольору для базової основи своїх фарб. Це дуже важливо якщо мова йде саме про фарби по дереву, тому що деревина має пористу, волокнисту нелінійну структуру різної щільності й фарба може вбиратися нерівномірно.

НВП «Біонік Хаус» має свою колірувальну систему. Ця система застосовується для професійного підбору кольору фасадних та інтер'єрних фарб для дерев'яних будинків та інших дерев'яних будівель і виробів.

Базові склади для фарб по дереву - Bionic House

Базовий склад – це основа, в яку додають пігментні колоранти, для отримання бажаного кольору. Базові основи можуть відрізнятися за своїм складом та галуззю застосування.

Наша компанія використовує дві основні бази для отримання деревозахисної фарби:

- Водно-дисперсійна база поліпшена ультрафіолетовим фільтром - для отримання антисептичної фарби для дерева на водній основі. (Термін гарантії до 7 років)

- База на органічній основі з додаванням лляної олії - для отримання фасадної лазурі по дереву

Кожен склад має свої переваги й галузь застосування які докладніше описані на сторінці Лесуючий антисептик на водній основі и лазур для деревини для зовнішніх робіт.

Пігментні пасти для лесуючих антисептиків і фарб для деревини.

Другий елемент колірувальної системи - пігментні пасти. Це саме ті «колірні концентрати», які додаються до базової основи для створення необхідного відтінку фарби. В якості фарбувальних речовин в колорантів використовуються неорганічні і органічні пігменти.

  • Колоранти на неорганічній основі менше схильні до вигоряння, але з їх допомогою не можна отримати всю палітру кольорів.
  • Органічні пігменти дозволяють отримувати самі яскраві відтінки, але вони дещо поступаються неорганічним за світлостійкістю.

 

Колір, насиченість кольору та реологічні властивості колорантов ретельно контролюються.

 

Приклад палітри лесуючих фарб  Приклад палітри укривних фарб 
Приклад палітри
лесуючих фарб
Приклад палітри
укривних фарб

Крім того пігменти можуть бути напівпрозорими або лесуючими, які не приховують текстуру і малюнок дерев'яної поверхні та укривними, тобто такими що повністю закривають поверхню й непрозорі

В нашу колірувальну систему входять 16 пігментних паст. З їх допомогою і двох базових складів можна отримати більше 15 000 різних відтінків. Пігментні пасти відповідають жорстким екологічним вимогам: з 16 пігментних паст, 12 паст зовсім не містять органічних розчинників, а 4 пасти з мінімальним вмістом розчинників. Жодна з паст не містить шкідливих речовин.

Якісні професійні колоранти.

ми застосовуємо особливі промислові пігменти, які відрізняються: високою насиченістю та інтенсивністю кольору, поліпшеною укривністю, підвищеною атмосферостійкістю, стійкістю до УФ випромінювання, чистотою та яскравістю кольору

й призначені тільки для фарбування деревини з урахуванням її природних особливостей.

Слід, також врахувати, що фарба по дереву може наноситися на стругану, шліфовану, просочену та грунтовану поверхню.

незважаючи на точну відповідність відтінку фарби виробничої палітри - отриманий колір того саме відтінку, обробленої поверхні, буде відрізнятися виглядом в залежності від попередньої підготовки поверхні, що фарбується а також від типу освітлення всередині або зовні приміщення й породи дерева.

Колірування лесуючих антисептиків і лазурей з високим ступенем точності відтінку.

Для того щоб лазурі надати певний точний відтінок наша компанія застосовує професійні колірувальні машини з високим ступенем точності дозування колоранта. Купуючи будь-який продукт для свого будинку, будь то фарби для дерева на водній основі або лесуючий антисептик на основі розчинника (фасадна лазур), система в будь-який момент може відтворити такий точно відтінок ще раз для поновлення захисного покриття.

Переваги професійних систем колірування фарб Bionic House

Тож основні переваги нашої колірувальної системи:

  • Можливість отримання укривної лазурі будь-якого кольору майже одразу в присутності замовника;
  • Гарантія точного відтворення будь-якого відтінку палітри;
  • Повторне відтворення кольору з незмінною точністю і в найкоротший час;
  • Збереження властивостей і характеристик матеріалів після колірування.

Програмне забезпечення та колірувальні формули.

Одним з найголовніших елементів будь якої колірувальної системи є формули, що визначають комбінацію колорантів та кількість кожного з них, які потрібно додати в базову фарбу, для отримання необхідного кольору.

Часто в кустарному або застарілому виробництві фарб застосовувалося колірування вручну. У наборі компонентів пропонуються спеціальні пігментні пасти й таблиці, в яких зазначаються пропорції додавання барвників, необхідні для отримання певного кольору й відтінку. У такий способі колірування повторно практично неможливо точно відтворити початковий колір, бо якщо фарба та пігментні пасти ще й від різних виробників, то немає ніякої гарантії навіть сумісності барвників.

Автоматичне колірування дозволяє позбавитися цих проблем. До того ж вона містить базу даних рецептур, веде статистику колірувань, визначає вартість колірувального барвника.

Одним з основних елементів колірувальної системи є спектрофотометр. Підчас індикації кольору будь-якого зразка відбувається порівняння цього відтінку з кольором еталону й визначається ?E - кількісна різниця колірних відтінків. На підставі? ?E відбувається обчислення необхідної кількості колоранту.

Дозуючі пристрої

Дозатори бувають ручні й автоматичні.

Шейкери й міксери.

НВП Біонік Хаус використовує сучасне автоматичне обладнання, з яким працюють кваліфіковані фахівці. Звертайтеся будемо раді Вам допомогти, якщо вам потрібні якісні засоби захисту деревини антисептики й фарби по дереву