Актиномицеты

Деякі види цвілі є і спорами і бактеріями одночасно і розмножуються з величезною швидкістю. Так 1м2 актиноміцети деяких видів насичує повітря декількома мільйонами спор за 24часа! При попаданні в організм людини через дихальні дороги і стравохід вони викликають широкий ряд захворювань, в деяких випадках навіть важких. Щоб зупинити їх поширення застосовують комплекс з біологічно активних речовин, що входять до складу антисептиків фунгіцидної дії які в побуті просто називають - антигрибкові засоби.

Усунення причин проблеми перед обробкою антисептиками

Цвіль і грибок заражають не лише дерево, але і штукатурку, цеглу і навіть бетон. Основні причини її появи:

  • В результаті порушення будівельних норм: у місцях промерзання, при виникненні конденсату;
  • При порушенні правил експлуатації приміщення: у вологих погано провітрюваних приміщеннях, по кутах з меблями або устаткуванням, що ускладнює туди доступ потоку повітря, підвалах і ін.

Сучасні антигрибкові засоби виробляють, орієнтуючись на групу плісневих грибів, сферу вживання і особливості оброблюваної основи. Наука налічує більше 100 тис. видів цвілі і близько 1,5 млн. їх підвидів. Більшість антисептиків охоплює широкий спектр найбільш вірогідних і поширених видів міцеліальної і дріжджової групи, найбільш характерної для затхлих і сирих бетонних і цегляних приміщень.

Антигрибковые средства для дерева

Антигрибкові засоби для дерева повинні включати ще і бактерійний захист від гнилизни. У дерев'яних будинках повітрообмін відбувається природним чином, але якщо присутня постійна волога  - вона розм'якшує деревну тканину і сприяє розвитку бактерій гнили.

Для того, щоб запобігти посилювання зараження, потрібно усунути саму причину його появи і тільки потім використовувати хімічні розчини. Якщо цього не зробити, сподіваючись на дію антигрибкового засобу, то з часом знищивши один вигляд цвілі - як правило, не такий небезпечний - ви створите умови для гниття іншого виду того, що діє зсередини, просто приховавши процес руйнування з поверхні.

Біологічна здатність деяких видів грибів і цвілі має властивість пристосовуватися до певного вигляду активних біоцидов використованних довгий час. Тому якщо викоритсаних антисептик з часом став не ефективним - спробуйте його замінити аналогічним на іншому біоцидному компоненті.

Професійні антигрибкові засоби для дерева консервуючої дії

Действие Antiseptic Impregnate на водной основе

Компанія Bionic-house пропонує ефективну групу антигрибкових засобів на різних основах і різній цільовій спрямованості. Антисептик на водній основі Impregnate - є ефективним для запобігання появі поверхневих видів цвілі синяви і грибка при вологості деревини до 20%. Для вологішою рекомендується використовувати концентрований розчин, розбавляючи його до оптимально ефективного стану.

Водна основа дозволяє проникати активній речовині глибоко в тканини вологої деревини, використовуючи дифузійний і капілярний ефект. Не дивлячись на те, що даний антисептик є антигрибковим засобом тимчасової дії, проникаючи з водою в клітинну структуру волокон, він консервує стінки кліток настільки глибоко, наскільки може розчинитися за допомогою дифузії з внутрішньою вологою ще не висохлого дерева.

Якщо вологість поверхні пиломатеріалу, виробу або напівфабрикату не перевищує 12%, рекомендуємо звернути увагу на антисептик на органічній основі Organic-protect.

Действие Organic-protect на органической основе

Він має підвищений термін дії до 6-8 місяці захисту деревини без фінішної обробки. Даний вигляд антигрибкових засобів на основі розчинника розрахований на глибоке проникнення всередину сухої деревини і має консервуючу дію завдяки вмісту льняного масла.

Він не утворює плівки, помірно стійкий до дії вологи і трудновимиваючий. Прекрасно зберігає від вологи дерево до подальшої фінішної обробки. Якщо в якості фінішної обробки планується органорозчинний лесуючий антисептик, наприклад, Faсade lasure - то кращим грунтом буде Organic-protect Oil з підвищеним вмістом льнянного масла.

Народні антигрибкові засоби

Вибілювач. У будинку можна позбавитися від цвілі методом вибілювання. Гіпохлорит натрію і саме він є активною речовиною в боротьбі з грибком. Він вбиває і синяву і її багаточисельні спори. Вибілювачем можна очистити практично все заражене цвіллю і деякими видами грибків. Поверхню потрібно обробляти сумішшю з однієї частини вибілювача з 10 частинами звичайної води.

Недоліки: Все оброблене вибілювачем від тканини до деревини з часом жовтіє і вигорає втрачаючи еластичність волокон. Вибілювач виділяє дуже різкі і сильно токсичні пари і може роз'їдати при цьому шкіру рук тому, перед роботою з вибілювачем, обов'язково потрібно переконатися, що приміщення дуже добре провітрюється. Також обов'язково дотримуватись запобіжної техніки безпеки та засоби при роботі з токсичними речовинами, захищаючи належним чином Ваші руки, шкіру і дихальні шляхи.

Харчова сода теж інколи допомагає. Вона знищує живильне середовище для грибків і є абсолютно безпечним побутовим способом. На відміну від хим. засобів, сода не шкодить Вашій сім'ї або домашнім улюбленцям. Чайну ложку соди потрібно розчинити в стакані звичайної води і обробити обприскуванням уражену поверхню. Щоб запобігти повторному поширенню грибка, не змивайте соду повністю.

Недоліки: сода кристалізується на поверхні, не проникає глибоко, ефективна не завжди і має дуже короткий час дії.

Органічне масло чайного дерева. Змішайте в одній ємкості 20 мл олії чайного дерева і 500 мл води, дуже сильно струсіть, щоб субстанції могли об'єднатися. Нанесіть цей розчин на заражену ділянку. Розчин не потрібно змивати, потрібно дати йому вбратися. При необхідності потрібно повторити цю процедуру кілька разів.

Недоліки: Олія чайного дерева дуже дорога і у неї сильний і різкий запах, і хоч цей запах пройде в перебігу 2-4 діб, він може викликати алергичну реакцію у людей ще тривалий час.

Різний ступінь ураження деревини

Деревина є біологічним матеріалом, структура волокон якого утворює клітинно-мембранну будову. У сухому законсервованому вигляді це міцний і пружний матеріал, стабільний і стійкий для різних умов експлуатації. Проте при тривалому перебуванні у вогкості її волокна стають м'якими і легко розшаровуються. У таких умовах спори цвілі глибоко вростають в поверхню і насичують її вологою ще глибше.

Про найбільш поширені види цвілі і гнилизни ми розповідали в цій статті, а тут лише торкнемося доцільності і правильної послідовності робіт із зараженою деревиною.

 

Проте, всі види цвілі поширюються по поверхні до 2-5 мм в м'яких видів дерева до 10-15 мм і не впливають на конструкційну міцність. Тому заражений шар механічно видаляють, а очищену поверхню обробляють антигрибковими засобами, наприклад, антисептиками на водній або органічній основі.

Синяя плесень на сосне

Інколи в сухій деревині виявляють підшарову синяву. Якщо пиломатеріал висушений, оброблений просоченнями і не має інших структурних дефектів, то сортність його знижують і продовжують використовувати в господарських і будівельних потребах, оскільки зараження зупинене, законсервоване і не вплинуло на конструкційні і несучі здібності дерев'яного виробу, але в декоративно-обробних цілях його вже не використовують.

На відміну від цвілі грибки гниття можуть приголомшувати дерево зсередини. Найбільш поширені:

  1. Бактерійна гнилизна роз'їдає дерево зсередини. Уражений матеріал в недовгому часі починає помітно втрачати колір і темніти, а його міцність надзвичайно погіршується – бактерія, викликає розкладання целюлози і деревина трухнет.
  2. Біла гнилизна руйнує і целюлозу, і лігнін, проте колір дерева не сильно змінюється. Тому зовні дерево може виглядати порівняно непогано, а усередині вже мати сильні структурні пошкодження.
  3. Бура гнилизна відразу розколює дерево. Якщо це волога гнилизна - на поверхні з'являться помітні смуги жовтого, коричневого і чорного кольору, а з часом і сильні тріщини поверхні. Якщо деревина суха – ту поразку придбає коричневий колір, стане м'якою і незабаром почне тріскатися упоперек і уздовж її волокон.

сгнившая древесина

Тому обробка поверхні антигрибковими засобами гнилої конструкції, бруса або деталей стін, сходів, дверей і коробок, вікон і ін., не виробляється і абсолютно даремна на обширних ділянках, що погнили. Прогнилі зсередини і заражені ділянки дерев'яних конструкцій мають бути механічно видалені і замінені.
Обробка протигрибковим антисептиком повинна здійснюватися заздалегідь, доки дерево має цілісну не пошкоджену структуру і на ранніх стадіях після механічного видалення пошкоджених ділянок. Час від часу покриття оглядають і роблять своєчасне оновлення.

Профілактичні дії проти виникнення грибка і цвілі:

— Як можна частіше провітрювати приміщення;  

— До приміщення з високою вологістю не закривати повністю двері (санвузол і т.д.). Щоб вирівняти температуру і вологість в приміщенні.  

— Можна встановити звичайний очисник повітря, який добре фільтруватиме повітря у вологому приміщенні і охороняти приміщення від зараження і розмноження грибків і їх спорів.  

— В санвузлах і інших високо вологих приміщеннях з сильно підвищеною вологістю потрібно встановити витяжки.

— Вентилятори з опалювання, повинні правильно функціонувати.

 

Захист дерева від насичення вологою і розвитку грибкових спор, як і обробка від шашеля і інших комах, була і залишається актуальною для тих, хто живе в дерев'яному будинку або звикся оточувати себе меблями і іншими виробами з натурального дерева.

 

Профілактика

Дерев'яні вироби, будови і речі мають приємний зовнішній вигляд. Вони створюють затишок і можуть бути дуже екстравагантною прикрасою будь-якому будинку, їх присутність доречна абсолютно скрізь. У необробленому вигляді дерево уразливе: схильно до вицвітання, втрати міцності і руйнування. Але куди небезпечнішим явищем чим погода є небажані «мешканці» прямо усередині матеріалу.

Сучасний біозахист деревини вміє ефективно боротися з небажаними «сусідами», проте шкідники з часом теж стають не сприйнятливими до постійного вживання одного засобу тривалий час. Компанія Біоник-Хаус завжди в тренді нових і найбільш безпечних для здоров'я людини засобів, тому наші продукти завжди ефективні.

Тривала вогкість, тепло і наявність рослинної біомаси завжди приваблює комах і є сприятливим середовищем для цвілі і гнилизни - типовими представниками біозараження.

Захистити дерево або дерев'яні вироби від руйнувань допоможуть заходи профілактики: правильна сушка деревини, транспортування, зберігання дерева і готових деталей будинку. Абсолютно будь-яку дерев'яну продукцію (колоди або брус, дошки) перед транспортуванням ще на підприємстві (заводу) потрібно добре просочити транспортним антисептиком.

 

Тимчасовий біозахист для дерева

Impregnat

Вже на етапі заготівки будівельної або промислової деревини при транспортуванні, зберіганні і сушці важливо обробити поверхню колод і пиломатеріалу антисептиками на водній основі, які призначені для тимчасового біозахисту деревини і пиломатеріалів. Для цих цілей дуже ефективними є транспортні антисептики від компанії «НПП Bionic-house» серії «Impregnat». Колоди, брус, блокхаус, імітація бруса, стропильна конструкція, дошки  - це далеко не повний перелік того, що отримає надійний захист при складуванні, транспортуванню і навіть під час монтажу, як попередня обробка, зберігши зовнішній вигляд дерев'яному товару і зменшивши відходи піловнику.

Антисептики функціонально розрізняють:

  • що вимиваються;
  • не вимиваються;
  • вимиваються важко.

Біозахист групи антисептиків «Impregnat» на водній основі ефективний близько 3-8 міс., коли збирають дерев'яний фасад зробленого з колод або брусового будинку, або перевозять пиломатеріал з виробництва на склад для реалізації. Цього цілком достатньо, щоб заготовлений матеріал не втратив товарного вигляду.

Organic Protect

Після закінчення будівництва дерев'яного фасаду, особливо з оциліндрованної колоди — споруді дають час вистоятися і пройти процедуру усадки близько 6-8 міс. Весь цей період погодні умови влаштують дереву справжнє випробування на міцність. Це досить тривалий період, коли буде і дощо і холодно і жарко.

Поки дерево «шукає» місце і міняє форму, безглуздо обробляти його фінішною обробкою враховуючи досить значну її вартість. Внутрішня волога покидаючи масивне дерево зробить фінішну обробку не лише не ефективною, але і підірве її захисний шар. Таким чином витрачені засоби просто «вилетять в трубу».

Багато хто приймав такі витрати, бажаючи захистити своє нове дерев'яне житло, але завдяки новому продукту «Organic Protect» від Bionic-house тепер в цьому немає необхідності.

«Organic Protect» від «НПП Bionic-house» забезпечить не лише чудовий біозахист дереву, але і створить шар, що перешкоджає вигоранню від uf-променів сонячної радіації. Термін ефективного захисту цього продукту 1-3 роки, залежно від міри активності несприятливих умов і конструкційного захисту в архітектурі будинку. Тому якщо господареві сподобався декоративний і функціональний ефект цього покриття, його можна відновити заздалегідь змивши бруд і пил, а також ділянки де покриття було пошкоджене.

Пам'ятаєте група антисептиків Organic Protect хоч і важко вимиваєма, але позиціює як тимчасова. Хоча за певних умов навіть на відкритій поверхні покриття зберігає свої захисні властивості до 5-6 років.

Проте якщо ви складуєте пиломатеріали і хочете застосувати антисептик на органічній основі, все одно не варто нехтувати простими правилами розміщення і складування. Деревину краще підняти на 350-450 мм від грунту. Кожен ряд розділити прокладками з сухого дерева заввишки не менше 90-110 мм, щоб забезпечити хорошу вентиляцію кожного з виробів.

 

Декоративний біозахист для дерева від «НПП Bionic-house»

Антисептики для дерева не лише запобігають зараженню дерев'яної поверхні цвіллю синявою і грибком, але і повністю знезаражують вчасно оброблену ділянку деревини.

Залежно від бази, антисептики для дерева розділяються на три групи:

  1. воднодісперсіонні (на простій водній основі);
  2. на основі льняної олії - «Oil»;
  3. і склади (на чистих органічних розчинниках з деароматізірованним уайт спіритом).

Органічні засоби краще всього використовувати для обробки конструкцій і зовнішніх стін: на поверхні відкритої для дії негоди і зміни сезонів вони підходять краще всього.

Який біозахист потрібний саме вам, порада від компанії «НПП Bionic-house»?

На емністях з деревозахистом різних виробників, часто вказана стандартна характеристика:  від грибків, цвілі, жучків-деревоточців, uf-віпромінювань і так далі і Вам обіцяють довготривалий термін служби.

Перевірити це прямо на місці неможливо. Як же вибрати найбільш довговічний?

Звичайно є старі «перевірені» рецепти, але не без недоліків:у деяких така міра токсичності, що в обробленому приміщенні не вижити не лише цвілі і комахам, але і людині, або є засоби настільки ж нешкідливі, як і даремні.  Солідний виробник, який веде обширну дослідну діяльність, вкладає не малі засоби на пошук нових вдалих продуктів. Тому надійний і безпечний засіб не коштуватиме дешевше за 1 л води або олії.

Компроміс ціни і якості

Компанія «НПП Bionic-house» займається розробкою і виробництвом біозахисту ЛИШЕ по дереву і наші розробки не б'ють по гаманцю покупця, адже вартість формує сам виробник без націнки торгівельних мереж. Це найкращий спосіб надати доступний продукт не в збиток ефективності і з можливістю покриття витрат на подальше удосконалення технологій і розвиток галузі.

Купуючи наш біозахист, ви отримаєте можливість переконатися, що фарби «НПП Bionic-house» (а це лесуючі антисептики), при дотриманні правильної системи покриттів, служитиме Вам - 7 років.

І ще одна дуже важлива примітка. Перш ніж придбати засоби біозахисту, наші фахівці радять звернути увагу на тип і причину біопоразки, і згідно з висновками продумати заходи захисту. Як вже згадувалося на початку статті - фон мікроорганізмів постійно міняється, адаптуючись до біоцидів (а саме цей біоцид бореться з мікроорганізмами: цвіллю, грибками і іншим).

Згідно з дослідженнями мікробіологів світу, тестування дезинфікуючого засобу потрібно проводити кожні 5-6 років. Якщо склад антисептика вже багато років не змінювався, є вірогідність що він вже не буде таким ефективним, як раніше. Але фахівці компанії «НПП Bionic-house» проводять дослідження регулярно, щоб допомогти зберегти ваш будинок у повній цілості забезпечивши довготривалий надійний біозахист.