Деревозахисні засоби розробляють з урахуванням таких несприятливих факторів впливу:


Вплив води

Дерево - це живий, дихаючий матеріал, який здатний реагувати на вологість повітря в навколишньому середовищі. Але саме ця цінна властивість часто є згубною з кожним річним циклом, - коли дощова пора року змінюється посушливою. Справа в тому, що гемицеллюлоза розчинна у воді. Чим частіше дерево віддає і вбирає вологу то слабкіша стає клітинна структура.

Розтріскуванню та деформації волокон також сприяє й той факт, що радіальне випаровування вологи відбувається повільніше поздовжнього й утворений конденсат створює сильне напруження всередині тканини.

Ще одна небезпека криється в укривних фарбах що закривають пористу волокнину дерева. З часом шар фарби, в процесі експлуатації зовнішніх поверхонь садових меблів, поручнів, балясин, терас, патіо та ін. - місцями відлущується або стирається. Проникла, таким шляхом, волога просочується по капілярах та не може зникнути з дерева без перешкод, через те що фарба не дихає.

Це сприяє прискореному, нерівномірному розтріскуванню й руйнуванню матеріалу. До того ж тривалий вплив вологи на деревину призводить до ураження її грибковою цвіллю, бо спори грибку завжди присутні в повітрі, й здатні швидко розмножуватися за сприятливих умов. Деякі види цвілі здатні вижити навіть при температурі 0 - +2 гр.С. Отже важливою з властивостей будь-якого покриття це не просто захист деревини від цвілі й води, треба щоб захисні покриття не перешкоджали виходу зайвої вологи з волокнини дерев'яних поверхонь.

Скупчення зайвої вологи в приміщенні а також зовні в дощовий сезон року за сприятливої температури дає поштовх для розмноження й росту спір цвілі й грибку.


Деревозахисні засоби:
  1. Тимчасовий контакт з водою, та захист від вологи Засоби захисту: просочення-антисептик, водорозчинні лаки, лесуючі антисептики на водній основі, Масла для обробки деревини зовнішнього застосування, Фарби та лазурі для дерева на основі розчинників

  2. Довготривалий контакт з водою, відкрита ділянка Засоби захисту: просочення-антисептик, алкідні плівко-утворюючі лаки (для вікон, дверей), терасні масла для зовнішнього застосування, фарби та лазурі для дерева на основі розчинників.(водовідштовхуючі,дихаючі) Водорозчинні лазурі стійкі до підвищеної вологості й перепадів темпратури.

  3. Постійний контакт з водою Засоби захисту: комплекс заходів захисту деревини підбирається залежно від умов експлуатації, прісної або морської води - антисептичні глибокі просочення, грунтовки, укривні яхтні лаки й фарби що суцільно закривають поверхню та торці деревини. (спеціалізовані засоби захисту.)